U
Ustanova kulture Parobrod
Parobrodu otvoren treći po redu festival "Umetnost i ljudska prava"
SPIKER: U organizaciji Dah teatra u Ustanovi kulture ,,
Ustanova kulture Parobrod
Parobrod'' otvoren je treći po redu Festival umetnosti ,,Ljudska prava'' koji će na različitim lokacijama u Beogradu trajati do 24. juna.
REPORTER: Performansom teorije zavese o nestalim bebama i važnosti empatije počeo je raznolik i ambiciozan Međunarodni festival. Okupljeni su umetnici iz celog sveta, od Argentine preko Danske i Nemačke do Jermenije i Australije sa ciljem da podstaknu zajednicu na društvenu odgovornost i saosećajnost.
DIJANA MILOŠEVIĆ (rediteljka): Ideja vodilja je bila znači da prikažemo rad u svojoj suštini sadrži upravo tu brigu, brigu za zajednicu, brigu za drugim, a istovremeno i da kao što bi Klaudija Bernardi naša gošća rekla takođe poseduje znači jednu da kažemo apsolutnu potrebu za pravdom i praksu lepote.
REPORTER: Grenland Frid teatar iz Norveške u Košutnjaku će izvesti predstavu ,Solvitur ambulado'' čiji je naslov latinska poslovica koja znači rešava se hodanjem, sugerišući terapiju šetnjom.
IVANA MILENOVIĆ POPOVIĆ (glumica): Ovo je treće izdanje Festivala umetnosti ,,Ljudska prava'' i s tim u vezi pored drugih tema kojima ćemo se baviti na ovom festivalu imaćemo i predstave koje se bave životnom okolinom tačnije drvećem. Sa tim je povezana i naša predstava ,,Drveće pleše'' koja se igra 24. juna u Studentskom parku u Beogradu.
REPORTER: Na sceni malog pozorišta Duško Radović, Antagon teatar iz Nemačke multinacionalna grupa koja istražuje na polju vizuelnog i fizičkog izraza izvešće 2 predstave. Kamara se u plesnoj muzičkoj formi bavi ispitivanjem granica muškosti, rizika i krhkosti kroz nekonvencionalan ljubavni odnos, a druga produkcija Korpus mundi postaviće pitanja o dekolonizaciji, o oslobađanju tela i uma konkretnog i simboličkog koji vape za čišćenjem od duboko otrovanog sveta.