Predstavljanje knjige - Jedini izvor svetlosti
SPIKER: U Ustanovi kulture "
Ustanova kulture Parobrod
Parobrod" predstavljena je pesnička knjiga "Jedini izvor svetlosti" Nine Živančević koja se nedavno pojavila pred domaćom čitalačkom publikom.
REPORTER: U proznom i poetskom stvaralaštvu Nine Živančević raspoznaju se brojna iskustva proživljena na različitim meridijanima a oblikovano avangardnim poetikama nastaje u susretu sa umetničkim figurama 20. i 21. veka i dijalogu sa njihovim često zaboravljenim opusima. U "Jedinom izvoru svetlosti" Nina Živančević podiže glas protiv zaborava mnogih svojih heroja.
NINA ŽIVANČEVIĆ, (pesnikinja): Moji heroji, ima ih puno, puno, puno neobaveznih, puno nežnih, punp angažovanih. Evo jedan od njih je papa Erik nežni. Papa Erik ne može da mi prodaješ savet i crvene balone u metrou, svi te volimo i čeznemo da čujemo tvoj pesmu iz dubine afričkog buša. Dok spavaš na tubici u metrou prekriven miševima, izmetom i bubašvabama kažeš mi da ne priznam nikome da me voliš. Biće svi tu ljubomorni. Papa Eerik nikome ne može voleti kao ti. I ja stižem niotkuda i ne idem nigde posebno, sasvim sam tebi navika.
REPORTER: Stihovi u ovoj zbirci podstaknuti su rečju Vladislave Gordić Petković iskustvom izmeštanja, udaljavanja i otuđenja, promišljanjem pojmova varvarstva i civilizacije, etike bola i bola etike. Zbirka je prevedena na srpski posredstvom delatnosti francuskog Nacionalnog centra za knjige koji je prepoznao prednosti poetskog stvaralaštva ove književnice.